Roseling Osicos

Roseling Osicos

Vad var det bästa med Korta vägen?
Korta vägen var jätterolig! Jag träffade många nya kompisar, alla andra där hade samma mål som mig, och vi stöttade varandra väldigt bra. Vi fick öva på att prata inför andra, och annat som gav mig mycket bättre självförtroende. Jag hade inte så mycket kompisar innan, och på SFI lärde man inte känna någon. Men alla på Korta vägen blev som en andra familj. De andra deltagarna, yrkescoachen, lärare och alla andra var jättetrevliga.

Vad är viktigast för att få jobb i Sverige?
Språket är nummer 1! Det är också viktigt att förstå hur arbetslivet fungerar, och att möta människor. Svenskar är lagoma i allt! Sen är det också bra att lära sig att skriva bra CV, att inte skriva allt, utan bara det som är viktigt för arbetsgivaren. Det hjälper också väldigt mycket att ha bra kontakter, och det kan Korta vägen hjälpa till med.

Vad gör du nu?
Jag har en fast tjänst som undersköterska på Akademiska sjukhuset. Parallellt läser jag svenska som andraspråk. När jag är klar med det kan jag göra ett kunskapsprov och få legitimation som sjuksköterska. Jag har jobbat som sjuksköterska i Filippinerna, och innan jag kom till Sverige jobbade jag tre år som sjuksköterska i Saudiarabien.