Osama Salem

Osama Salem

-  IT-säkerhetskonsult från Egypten

Vad var det viktigaste som Korta vägen hjälpte dig med?
Praktiken. Utan tvekan. Jag hade en jätteduktig jobbcoach, som spelade stor roll för att jag fick mitt jobb. Hon förstod exakt vad jag ville, och valde rätt arbetsgivare att kontakta. Hon hade också ett stort kontaktnät med arbetsgivare som hon kunde använda.

Hur var din praktik?
Företaget jag gjorde min praktik på var väldigt seriösa. Jag fick göra samma saker som om jag varit anställd där. De skickade exempelvis mig till Malta för att träffa en kund. I slutet av min praktik erbjöd de mig sedan en fast anställning. Så nu jobbar jag där, och det fungerar jättebra.

Vad är viktigast för att få jobb i Sverige?
Respekt, på många sätt. Man måste respektera att Sverige är ett annat land än det land man kommer ifrån. Det är inte samma kultur. Det är viktigt att kunna lyssna och vara öppen. Men man måste också respektera sig själv, förstå vem du är och var du kommer ifrån.

Språket är också väldigt viktigt. Det är också svårast. Språket visar vem du är. Du behöver språket för att kunna förklara och argumentera. Jag blir besviken när språket hindrar mig från att uttrycka mig.