Faroogh Hassan

Faroogh Hassan

- datavetare från Pakistan

Vad lärde du dig på Korta vägen?
Av kursledaren Thomas fick vi mycket bra information om hur man skriver CV, personliga brev och andra saker som är viktiga när man ska söka jobb. Jag fick hjälp av en expert, som kursledningen ordnade.

Vi fick också bra föreläsningar om hur Sverige fungerar, hur det fungerar att bygga upp kontakter i Sverige och annat nyttigt.

Vad betydde de övriga kursdeltagarna?
Kontakten med de andra på kursen har också betytt mycket. De var ju i samma situation som jag, och många hade samma utbildningsbakgrund som jag. Så jag fick många bra tips på hur jag kunde hitta ett jobb som passade mig. Jag fick kontakt med åtskilliga företag och kunde komma på flera intervjuer tack vare tips från andra på Korta vägen.

Vad betydde praktiken för dig?
Jag fick praktikplats på ett litet företag i Stockholm. Det var en bra erfarenhet, och gav mig bra referenser. I slutet av min praktikperiod sökte jag jobb, Ericsson kontaktade och ville att jag skulle komma på en intervju. Så nu jobbar jag där.

Vad tycker du är viktigast för att få jobb som invandrare i Sverige?
Talar man språket flytande är det mycket lättare. Kontakter är viktiga. Flera av mina kurskamrater fick jobb tack vare tips från andra som gick Korta vägen, och jag fick komma på flera intervjuer tack vare sådana kontakter. Det är också viktigt att förstå hur det svenska samhället fungerar. Jag har pluggat här, så jag känner till kulturen, vet hur man träffar människor och hur svenskar tänker. Men har man inte varit här ett tag är Korta vägens föreläsningar jättebra.